Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ


Σήμερα, γιορτάζουμε όλοι εδώ σιναγμένοι την Νύχτα! «την Νύχτα που άλλαξε τον κόσμο». Είναι αλήθεια σύμπτωση, το ότι ο Χριστός γεννήθηκε νύχτα και έκανε την νύχτα μέρα και μας υιούς φωτός;


Η Άγια Νύχτα που γεννήθηκε, ο μεγάλος Δάσκαλος της Αγάπης, άλλαξε στ' αλήθεια τον κόσμο; Έφερε στις ζωές μας την πολυπόθητη αλλαγή; έφερε αγιασμό και ανακούφιση στις ψυχές μας ή εμείς, ξεντύσαμε στα γρήγορα από πάνω μας, το ένδυμα της Αγάπης, το οποίο μας έδωσε Εκείνος να φοράμε πάντα σαν βαμβακερή φανέλα κατάσαρκα για να μην κρυώνουμε;

Αν αυτήν την στιγμή σας ζητήσω, να πιάσετε ο ένας το χέρι του άλλου θα νιώσετε στ' αλήθεια στον άλλον τον συνάνθρωπό σας; θα νιώσετε οικεία; Aν σας το ζητήσω θα το κάνετε; Όχι, δεν θα το κάνετε ή στην καλύτερη περίπτωση ακόμα και αν το κάνατε θα νιώθατε αμήχανα. Ναι γιατί παρά τις ευχές και τα λόγια παρά το ότι καθόμαστε αυτήν την στιγμή ο ένας τόσο δίπλα στον άλλον ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι για την Αγάπη. Το Αγαπάτε Αλλήλους θα είναι πάντα ακάνθινο.


Κι  όμως όσο και αν Eμείς Ψάχνουμε
Δίχως να γνωρίζουμε Για αγάπες  άλλες
Αυτή την πλούσια Αγάπη, λαχταράμε
Την Απόλυτη Αγάπη Που είναι ο ίδιος ο Θεός
Και ζητά την καρδιά μας ολόκληρη… Και ολόκληρη  την γεμίζει.
Ο Θεός θέλει να αγαπάμε με όλη την καρδιά. Όχι μισά. Όχι λειψά. Όχι καταναγκαστικά.
Όχι ακριβοδίκαια. Όχι χλιαρά.
Όχι  μεσοβέζικα, ούτε με  σκοπιμότητα
Ολόκληρα , εξ όλης της καρδιάς
Ξέχειλα απόλυτα και από Ψυχής
Χρειάζεται  να Αγαπάμε. Αυτά τα Χριστούγεννα, μην δώσετε Δώρα Δώστε Αγάπη.
Χρειάζεται να’  χουμε Αγάπη. Αγάπη σ΄ αυτό που κάνουμε Αγάπη στους δικούς μας Ανθρώπους. Αγάπη στους συνανθρώπους. Αγάπη προς τον Δημιουργό, και σε κάθε Δημιούργημα.
Αγάπη ! Τίποτα άλλο
Πιο  Υψηλό, πιο Ιερό , πιο Μεγάλο!
Το μπορούμε όμως αυτό; Όχι, δεν το μπορούμε, δεν το αντέχουμε!


Δεν αγαπήσαμε ποτέ αληθινά. Δεν αγαπήσαμε τους εχθρούς μας, όπως μας διέταξε Εκείνος, ο Δάσκαλος της Αγάπης, μήτε τους φίλους μας αγαπήσαμε, τους ζηλέψαμε όταν προοδεύσανε, όσο για ταπεινότητα..βαφτίσαμε τους εαυτούς μας καθηγητές πάνσοφους! Και ξεχάσαμε το Σωκρατικό « εν οίδα οτί ουδέν οίδα», ξεχάσαμε ότι σε αυτήν την Ζωή, είμαστε και οφείλουμε να είμαστε αιώνιοι μαθητές,  Κόκκοι της άμμου είμαστε!


Πως λοιπόν, θα μπορέσουμε να νιώσουμε τα  Χριστούγεννα; πως θα μπορέσουμε να γεννήσουμε τον Χριστό στην καρδιά μας; κι αν ο Χριστός, γεννήθηκε μια φορά στην φάτνη, στη Βηθλεέμ εμείς καλούμαστε να τον γεννήσουμε χίλιες φορές στην καρδιά μας. Και μάλιστα μέσα σε ένα τέτοιο άθλιο οικονομικό κοινωνικό, πολιτικό, περιβάλλον.


Ο Χριστός περιγράφει με θαυμάσιο τρόπο αυτούς που είναι δυνατό να γίνουν άξια μέλη του καινούργιου κόσμου του Θεού. Σύμφωνα, λοιπόν με τους «Μακαρισμούς» (Ματθ. 5,3-16) αυτοί που θα εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού πολυπόθητο
ς και μονοσήμαντος προορισμός του κάθε πιστού χριστιανού είναι:
1. «Οι πτωχοί τω πνεύματι», πτωχοί δεν είναι οι μη νοήμονες δηλαδή οι ανόητοι, αλλά όσοι νιώθουν τον εαυτό τους φτωχό μπροστά στο Θεό, οι ταπεινοί.
2. «Οι πενθούντες», με τον όρο πενθούντες δεν εννοεί τους πικραμένους, τους στεναχωρημένους, η πίκρα είναι ένα εύκολο, οικείο συναίσθημα, αλλά όσοι  θλίβονται για το κακό που υπάρχει στη ζωή και στον κόσμο και αγωνίζονται για την εξάλειψη του!
3. «Οι πραείς», αυτοί που απεχθάνονται τη βία, η οποία στην εποχή μας εκδηλώνεται έντονα, καταστροφικά και με πολλούς τρόπους.
4. «Οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην», δηλαδή αυτοί που λαχταρούν και εργάζονται έντονα για την επικράτηση της δικαιοσύνης, του θελήματος του Θεού, ελέγξτε τον εαυτό σας αν αυτό το κάνετε.
5. «Οι ελεήμονες», όσοι δείχνουν συμπάθεια προς τους πάσχοντες και εφαρμόζουν έμπρακτα και ανυστερόβουλα την εντολή του Χριστού, θυμηθείτε όμως πόσοι άνθρωποι ή εταιρίες δεν βοηθούν εικονικά, σχηματικά και φαρισσαικά του άλλους.
6. «Οι καθαροί τη καρδία», αυτοί που έχουν καθαρό τον εσωτερικό τους κόσμο από επιθυμίες. Γνωρίσματά τους είναι η καθαρότητα της συνείδησης και τα αγνά κίνητρα.
7. «Οι ειρηνοποιοί»,  όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, αφού έχουν εξασφαλίσει την εσωτερική ειρήνη ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Θεού· την ακτινοβολούν στο περιβάλλον τους και συμβάλλουν θετικά στην επικράτηση αρμονικών σχέσεων ανάμεσα σε πρόσωπα, ομάδες και λαούς.





Σκεφτείτε λοιπόν, τι απ' όλα αυτά κάνουμε ποια κατηγορία ανθρώπων από τις παραπάνω είμαστε με ποιόν από όλους τους παραπάνω τρόπους θα μπορέσουμε να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού και αν έχουμε μια πιθανότητα να νιώσουμε αληθινά αυτήν την Άγια Νύχτα που πλησιάζει; Αν έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι με καθαρή την καρδιά μας θα γεννήσουμε το Θείο Βρέφος και φέτος που ο λόγος σαρξ εγένετο.

Καλή Χριστού Γέννα Καλή Προσπάθεια.

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ