Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ ΔΑΠΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

         Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο η τελετή απονομής του δεύτερου πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού «Καισάριος Δαπόντες».
Η πευκόφυτη Σκόπελος που αγκάλιασε τόσο όμορφα όλους τους ποιητές.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου «Ορφέα», υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου, παρουσία του Δημάρχου κ. Γεωργίου Μιχελή και σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου.
Την πρώτη μέρα όλοι οι ποιητές ξεναγήθηκαν και άκουσαν για την ιστορία της Σκοπέλου
Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Νινέττα Κοσμά, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών και ενεργών πολιτών Σκοπέλου, η οποία είχε όλο τον συντονισμό της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους βραβευμένους ποιητές, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για τρεις μέρες από τον Δήμο Σκοπέλου και ξεναγήθηκαν στο νησί και στα αξιοθέατα του, όλα στηρίχτηκαν στον εθελοντισμό και στους χορηγούς: ADRINA, ΑΛΚΗΣΤΙΣ,
ANELLI, DIONYSOS, ELENI, RIGAS HOUSE, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞ. ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ, MADRO TRAVEL, MAGIC CARS, MΩΛΟΣ , ΟΠΤΙΚΑ ΦΙΛ. ΜΗΤΡΟΜΑΡΑΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Αφοί Προβιά, ΑΝΕΣ LINES, HELLENIC SEAWAYS, Εφημερίδα Βόρειες Σποράδες, Skopelosonline της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες, η Ελλάδα με καύσιμο τις ψυχές των πολιτών της, μπορεί ακόμα να παράγει πολιτισμό ανέξοδα!!
Οι βραβευμένοι ποιητές στο λιμάνι της Σκοπέλου την πρώτη μέρα της ποιητικής συνάντησης "Καισάριος Δαπόντες".
     Ποιητές από όλη την Ελλάδα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Έδεσσα, Μήλο, Χανιά, Δράμα, Βόλο, Λεμεσό Κύπρου, Αγρίνιο, Σκόπελο, Λάρισα αλλά και από Θάσο, ήταν παρόντες στην τελετή βράβευσης.  Την παρουσία της Θάσου έκανε για μια ακόμη φορά αισθητή η Θάσια ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου αποσπώντας το α’ βραβείο ποίησης, με το ποίημα «Η βαλίτσα», ενώ το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο πατέρας της, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κύριος Γεώργιος Μιχελής, ο οποίος διάβασε το βιογραφικό του Σκοπελίτη ποιητή του 18ου αιώνα, Καισαρίου Δαπόντε και έπαιξε με την κιθάρα του μελοποιημένα ποιήματα, τόσο από τον περσινό, όσο και από τον φετινό διαγωνισμό. Παρούσες στην εκδήλωση οι ποιήτριες και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, καθώς και του γραφείου εθελοντισμού της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου, κύριες Ελένη Χαννά, Μάχη Παπαδαυίδ,  Συνιορίτσα  ΣκλάβουΚαραγιαννάκη, Νόπη Χατζηεγνατιάδου,  καθώς και η βραβευμένη ποιήτρια από την Σκόπελο Ηρώ Βλαχάκη η οποία ήταν και πρόεδρος στην κριτική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλη την διάρκεια της τελετής απονομής, η εφημερίδα Βόρειες Σποράδες βιντεοσκόπησε την δίωρη εκδήλωση, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο you tube (http://www.livestream.com/efimeridasporadesblogspotcom/video?clipId=flv_09048a27-b054-4794-bdc8-2598256a7168).
Στην πρώτη σειρά διακρίνεται από αριστερά ο κύριος Χρήστος Ακριβόπουλος, υπεύθυνος του διαγωνισμού, κοντά του ο Δήμαρχος Γεώργιος Μιχελής και η γυναίκα του.


   Τα πρώτα βραβεία τιμήθηκαν με χρυσό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ στους υπολοίπους βραβευμένους ποιητές απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα. Διακριτή παρουσία έκανε ο  καθηγητής ποιητής, κύριος Ελευθέριος Καστρινάκης από την Θεσσαλονίκη, με το ποίημα του «οι Εποχές αλλάζουν», ο οποίος απέσπασε δεύτερο βραβείο ποίησης, ενώ τον πρώτο έπαινο απέσπασε ο Σκοπελίτης ποιητής Ευάγγελος Κοσμάς για το ποίημα του  «Υποθηκευμένη ζωή», το οποίο και μελοποιήθηκε, με πρώτο βραβείο τιμήθηκε και  η ποιήτρια από την Κέρκυρα Μαίρη Μαυρωνά, για το ποίημα της «Δεν είμαι πια μαύρο», η οποία παρευρέθηκε η ίδια στην εκδήλωση, καθώς και οι: Αντώνιος Ευθυμίου, Αθανάσιος Πατεράκης, Έλλη Φρεγγίδου, Χρυσούλα Λουλοπούλου, Θεοδώρα Δημητριάδου, Κωνσταντίνα Ράπτη, Σοφία Μιμιλίδου, Ιωάννης Παναγιώτου, Νικόλας Παπαγιαννάκης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, Νίκος Δημητρουλάκης, Νίκος Αντωνόπουλος, Αντώνης Πυροβολάκης, Παναγιώτης Παπαδέλης, Χριστίνα Σιζοπούλου, Μαρία Φουτζίτζη, Νεκταρία Μαραγιάννη, Αναστασία Μιχελάκη, Γουσταύος Σάμιος.
Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μαζί οι βραβευμένοι ποιητές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Δήμαρχο της Σκοπέλου κύριο Γιώργο Μιχελή.
   Στο τέλος της εκδήλωσης, ακούστηκαν μελοποιημένα βραβευμένα ποιήματα τόσο περσινά, όσο και φετινά από τους συνθέτες Ελεάννα Τσεσμελή, Γιώργο Μιχελή, Χρυσόστομο Καραντωνίου, Μάριο Καραγιαννάκη.  Μετά την λήξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Γεώργιος Μιχελής μαζί με την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού και όλους τους παρευρισκομένους παρέθεσε γεύμα το οποίο έστρωσαν με σπιτικά εδέσματα οι εθελοντές στον κήπο του ξενοδοχείου «Άλκηστη.»


Η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου αντιφωνεί και χαιρετά για την υπέροχη φιλοξενία που δέχτηκε

Δελτίο τύπου

 Η ομιλία αντιφώνηση  της ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου,
στον Δήμαρχο της Σκοπέλου κ. Γεώργιο Μιχελή, την βραδιά της βράβευσης,
και σε όλους τους διοργανωτές και παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
                                           Μετά το πλην, το συν
                                           Μετά την κάμψη, η Ανάκαμψη
                                           Μετά το σκοτάδι, το Φως
                                           Ελλάδα, τόπος ευλογημένος  ο Εμός.
Ήρθαμε στο νησί σας μαζί με την οικογένεια μου από την Θάσο
Και άνοιξε η Σκόπελος την αγκαλιά της στρόγγυλα, ολοστρόγγυλα
Και μας έβαλε από την πρώτη στιγμή μέσα στην ολοστρόγγυλη πευκόφυτη βραχώδη αγκαλιά της
     
     Δεν χρειάστηκε να αγχωθούμε, γιατί από την αποβίβαση μας από  το καράβι, πρώτο κάτοικο συναντήσαμε την κυρία Σοφία, η οποία σε ένα χαρτί απάνω είχε γραμμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα μου  -Ανδρομάχη Διαμαντόπουλου Φιλιππίδου.- Αμέσως μετά, ο κύριος Χρήστος Ακριβόπουλος, πρόεδρος στις ΔΗ.Κ.Ε.Σ, μαζί με την κυρία Νινέττα Κοσμά ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στο νησί, απαραίτητη στάση στο μουσείο «σκοπελίτικο αρχοντικό», της δωρήτριας Αντιγόνης Βακράτσα (1910-2001,) καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, αλλά και σε όλες τις ομορφιές της πευκόφυτης Σκοπέλου που μοιάζει τόσο πολύ γεωμορφικά με την Θάσο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ξενοδοχεία  ANELLI, DIONYSOS, ELENI, RIGAS HOUSE, που για τρεις μέρες μας φιλοξένησαν όλους δωρεάν. Επίσης, ευχαριστώ τον Δήμαρχο που μαζί  με όλους τους εθελοντές μας έκανε να νιώσουμε ότι εμείς οι ποιητές υπάρχουμε.
   Κάνατε όλοι οι Σκοπελίτες μαζί να μοιάζει το νησί σας με την χαμένη Εδέμ, μας κάνατε να νιώσουμε ότι υπάρχουμε, γιατί νιώθετε, με πρωτοστάτη τον Δήμαρχό σας που είναι και ο ίδιος ποιητής, την δύναμη της ποίησης, η οποία κινεί και όρη
για αυτό και εμείς όλοι ξεκινήσαμε από τα μέρη μας σε δύσκολες οικονομικές εποχές και συναντηθήκαμε στο ιδανικό νησί σας. Πιστέψτε με, αυτό που δημιουργήσατε ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το νησί σας  μας δώσατε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του, τα παλιά ξύλινα κρεμαστά μπαλκόνια, τα γεφυράκια, τα ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια γεμάτα γλάστρες και λουλούδια και πάνω απ’ όλα να έρθουμε σε επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους του οι οποίοι διατηρούν την λαϊκή τους αρχιτεκτονική και την σέβονται ακόμη και στα καινούρια κτίσματα και είναι καλοσυνάτοι και αναμεταξύ τους πολύ μα πολύ ενωμένοι.
   Πάντα από εδώ και πέρα θα  αισθανόμαστε την Σκόπελο διακριτή στον χάρτη.  Όλες οι πατρίδες περνούν από κύκλους σιωπής, περνούν από περιόδους κάμψης, εσείς μας κάνατε να νιώσουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα που αγαπήσαμε, σας ευχαριστούμε. Θα σας διαβάσω λοιπόν, το  βραβευμένο με πρώτο βραβείο ποίημα μου «Η βαλίτσα».



Η βαλίτσα



Θα φτιάξω τη βαλίτσα μου!      
Πρέπει να είναι έτοιμη!
Δεν ξέρεις ποτέ, πότε αυτό το ταξίδι θα αποφασιστεί.
Πάνω-πάνω θα βάλω όλα τα λευκά φορέματα
Χαρές, Φιλίες, Ενθουσιασμοί.
Λίγο πιο εκεί,όσους και όσα πίστεψα,
όσους και σε όσα δόθηκα,
φρου-φρου και μάταιες δανδέλες.
Στο κέντρο, με προσοχή,θα τοποθετήσω, πεντακάθαρα τα λινά
Αξίες, Ιδανικά, Οράματα.
Με προσοχή, να μην τσαλακωθούν,
ως το τέλος ατσαλάκωτα να τα πάρω μαζί μου. 

Κι αν η βαλίτσα τώρα, γέμισε πολύ 
λεφτά, φλουριά και άλλα τιμαλφή
μαζί μου δεν θα πάρω. 

Ένα μονάχα, ένα
Εκεί, στο χέρι της βαλίτσας
Ένα χαρτί,
Σαν αεροπλάνου αυτοκόλλητο 

Βάλτε μου επάνω... 

Ποίηση, ναι, μονάχα αυτό!
Βάλτε μου μαζί μου ένα ποίημα
Όταν πεθάνω

 Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου