Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΒΡΑΒΕΙΑ


Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, πολυβραβευμένη ποιήτρια-πεζογράφος, κόρη ποιητή. Γεννήθηκε στην Βραζιλία, από πατέρα Δωδεκανήσιο και μητέρα Κωνσταντινοπολίτισα. Μεγάλωσε και κατοικεί στην Θάσο που υπεραγαπά. Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών,(ΠΑΝΤΕΙΟ) απ΄όπου απεφοίτησε με άριστα, έχοντας λάβει τέσσερεις υποτροφίες. Στη συνέχεια γράφεται στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
 
Αξιοσημείωτη είναι και η κοινωνική της δράση και προσφορά στον τόπο της επί δεκαετίες:
Το 1996 στα πλαίσια σεμιναρίου με θέμα τον Αγροτουρισμό διδάσκει και πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός βιβλίου, με πλούσιο, φωτογραφικό υλικό με τίτλο «Ο Πρίνος συνεχίζει την Ιστορία του ». Το 1990 συνεργάζεται  με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό παρουσιάζοντας  την εκπομπή «Μόνο για γυναίκες». Ο Δήμος Θάσου το 1988 την τίμησε με ειδικό έπαινο για την πνευματική καλλιέργεια που προσφέρει στα παιδιά της Θάσου με τη δημιουργία της Ανοιχτής Χριστιανικής Ομάδας Αγάπης. Το 2002 δημιουργεί μια άλλη Πνευματική Ομάδα, το «Ραντεβού της Ψυχικής Ανάτασης», που απευθύνεται στην ώριμη γυναίκα και τα προβλήματά της. Παράλληλα, επισκέπτεται τα σχολεία, μιλώντας στα παιδιά για την ποίηση. Πραγματοποιεί εκπομπές λόγου στο ράδιο Stoxos FM και ΕΡΑ Καβάλας και στα κανάλια Center, Ena Channel. Χορηγός και εμπνευστής μιας πρωτότυπης φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Θρησκευτικά Δρώμενα της Ενορίας μας από τις αρχές του 20ού αιώνα». Πρωτοστατεί σε πορεία ειρήνης, με μπροστάρη τη νεολαία του νησιού, αντιδρώντας στον πόλεμο του Ιράκ. Έχει τιμηθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων έχει κάνει δωρεάν προγράμματα για τα παιδιά Ζωγραφικής, Αγγειοπλαστικής, ομάδες αυτογνωσίας,  χορωδίας, μουσικής, επί δύο χρονιές λειτούργησε με τις πρωτοβουλίες της Σχολή Γονέων με μεγάλη συμμετοχή  του κόσμου.
Το καλοκαίρι του 2008 διοργάνωσε με τον πολιτιστικό σύλλογο «Το Κάστρο» τους Α’ Πανελλήνιους ποιητικούς Αγώνες για εφήβους και μαθητές με συμμετοχή 87 παιδιών, και επταμελή επιτροπή από προέδρους λογοτεχνικών ενώσεων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι του 2009 διοργανώνει στην Θάσο με την βοήθεια του Δήμου, Ποιητικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Συρρίκνωση του Ελληνικού λόγου – η ποίηση στις μέρες μας» με ζωντανούς ποιητικούς αγώνες στην αρχαία αγορά της Θάσου όπου πρωτότυπα ο ποιητής ψηφίζει ποιητή, δίχως κριτική επιτροπή!! Πρόκειται για μια πραγματική Σύνοδο διανοούμενων ανθρώπων, 167 τον αριθμό, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν επί τρεις μέρες στο νησί μας, μεγαλοεκδότες, δημοσιογράφοι, πρόεδροι λογοτεχνικών ενώσεων. Στόχος αυτού του Συμποσίου ήταν να φέρει την ενότητα στις Λογοτεχνικές Ενώσεις αλλά και εν γένει στους ανθρώπους.
 
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ανθολογίες και τώρα ετοιμάζει τα βιβλία της. Έχει συμπεριληφθεί στο λεξικό της Ελληνικής Διανόησης για το έργο της.
Ας κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στα πιο σημαντικά βραβεία της:
Ο Σύλλογος οι Φίλοι των Επτανησίων της Απένειμε τον Οκτώβριο του 2009 το Α΄ Βραβείο Ερωτικής ποίησης.


Απέσπασε στους Πανελλήνιους Αγώνες των  Δελφών το 2009 το Α΄ Βραβείο Ποίησης ενώ το 2010 από την Ένωση Συγγραφέων λογοτεχνών Ευρώπης, Χρυσή Πλακέτα Α΄ Βραβείο. Την ίδια χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με πρόεδρο τον Κύριο Μπαρμπουνάκη την  βράβευσε για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα ενώ η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) της απένειμε Β΄ Βραβείο Ποίησης.
Η Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης της απένειμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης το 2010 εύσημα λογοτεχνίας.
Το 2011 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο του Παρνασσού στον τομέα της Πεζογραφίας.
Τιμήθηκε από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για την κοινωνική εθελοντική προσφορά της με το Βραβείο Γραμμάτων & Ευποιίας.
Μετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών, όπου βραβεύτηκε με το Μεσογειακό Βραβείο Εξαίρετης Ποίησης.
Το Πνευματικό Δημοτικό Κέντρο της Λέρου – Δωδεκανήσου της απένειμε έπαινο πεζού λόγου ενώ η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά Πρώτο Βραβείο Λογοτεχνικής Έκφρασης.
Η Αντιδημαρχεία Πολιτισμού του Δήμου Ευόσμου για την συμβολή της στον θεσμό του τρίτου Διαγωνισμού Ποίησης και Φωτογραφίας του Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης της απένειμε Αριστείο Τιμής και Διάκρισης.
Το 2007 τιμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών «Θεά Αθηνά» για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό, ενώ σε Διεθνή διαγωνισμό ποίησης-ζωγραφικής, ποίημά της κατέλαβε Α’ Βραβείο από τον Διδάκτορα Τζο Κάρλο-Γκασπάρ στη Βραζιλία.
Το 2011 μετείχε και προσκαλέστηκε στην ποιητική βραδιά αφιερωμένη σε καταξιωμένους ποιητές που διοργάνωσε το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών.
Το 2012 προκηρύσσει και πάλι στη Θάσο με το «Κάστρο» τα Αρχιλόχεια, Πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες για μαθητές και εφήβους, με συμμετοχή 2.000 παιδιών. Ενώ τα προ-Αρχιλόχεια, μια πραγματικά ανθρωπιστική εκδήλωση, είναι πλέον μία πραγματικότητα. Σε συνεργασία με το «Δημαρωγό» Δήμου Θάσου φιλοξενήθηκαν και βραβεύθηκαν στο χώρο του Καλογερικού 50 άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές-καθηγητές, για την εξαίρετη προσπάθειά τους να πάρουν μέρος στον ποιητικό αγώνα Αρχιλόχεια με το ομαδικό τους ποίημα «Πάντα Φίλοι». Τον Οκτώβριο του 2012 πραγματοποιεί με απόλυτη επιτυχία την τελετή απονομής των Αρχιλοχείων υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου και του Μουσείου Δροσήνη και για τρείς κατηγορίες Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Έτσι η Θάσος πλημυρίζει από νέους ποιητές. 
Πρώτα βραβεία έχει αποσπάσει στα Σικελιανά από το Καφενείο των Ιδεών καθώς και αριστείο πεζού λόγου από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» και πρώτο βραβείο ποίησης από το Ωδείο Βόλου.
Από την Εταιρία Τεχνών Επιστήμης & Πολιτισμού Κερατσινίου Αθηνών, απέσπασε Α’ Βραβείο Παραμυθιού, Α’ Βραβείο Θεατρικού Μονόπρακτου, Β’ Βραβείο Ποίησης.
Επίσης, από το Σωματείο Λόγου & Τέχνης «Αλκυονίδες» με έδρα την Κόρινθο απέσπασε Α’ Βραβείο Παραμυθιού το 2012.
Είναι τακτικό μέλος της ΕΛΒΕ, καθώς επίσης μέλος της Πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών Ευρώπης πάρεδρο μέλος της Π.Ε.Λ. Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Αμφικτιονίας και μέλος της Δ.Ε.Λ.Ε. Εκπρόσωπος της ποιητικής ομάδας ALE AMOROZA (ανοιχτή σκηνή ποιητών) στη Θάσο, μέλος του Καφενείου των Ιδεών, επίσης γράφει στο βραβευμένο λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, στο Quarius, στην εφημερίδα της ΕΛΒΕ. Γράφει στην «Θασιακή» τη στήλη του πολιτισμού, καθώς και τη σελίδα λόγου και τέχνης στα «Νέα της Θάσου», επίσης ποιήματά της φιλοξενούνται στις εφημερίδες φωνή της Νισύρου, Νισυριακά νέα, στην εφημερίδα παροικιακού Δωδεκαννησιακού συνδέσμου, καθώς επίσης στις εφημερίδες Ενήμερος, Καβάλα, Πρωινή, Ταχυδρόμος, Καθημερινός Τύπος, Νέα Εγνατία, Παρατηρητής της Θράκης, Ξυράφι, Νουμάς, Πρόταση, στην Ιστορική Εφημερίδα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Πολίτης» στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Κηφισιά» καθώς και στα λογοτεχνικά περιοδικά Δευκαλίων ο Θεσσαλός, Αριάδνη, Κελαινώ, Μουσσών Μέλαθρον, Μελισσουργοί,.
Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες Σπύρο Σαμοΐλη και Γεώργιο Φουντούλη.




Βράβευση απο τον Ελληνοαυστραλιανού συνδέσμου Μελβούρνης







 ΒΡΑΒΕΙΑ - ΕΠΑΙΝΟΙ


















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου