Ανδρομάχη

Ακόμα κι όταν φυτρώνει ένα αγριολούλουδο, η φύση όλη πανηγυρίζει.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Α’ Πανθασιακοί Αγώνες ποίησης για παιδιά και εφήβους.


Α’ Πανθασιακοί Αγώνες ποίησης για παιδιά και εφήβους.

Έτος διεξαγωγής των Αγώνων: 2008.
Εμπνεύστρια-Διοργανώτρια των Α’ Ποιητικών Αγώνων στη Θάσο:
η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδη.
Φορέας Στήριξης των Ποιητικών Αγώνων:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ και ο Δήμος Θάσου.


Από αριστερά: Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Βλαστάρης, η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδη, ο τέως Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Μερέσης και ο Διευθυντής των Εκδόσεων «Μαλλιάρης-Παιδεία» κ. Αντώνης Μαλλιάρης.


Η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδη διαβάζει τις ποιητικές δημιουργίες των παιδιών.





Ο Διευθυντής των Εκδόσεων ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ κ. Αντώνης Μαλλιάρης παρέστη ο ίδιος στους Αγώνες που κράτησαν 4,5 ολόκληρες ώρες και παραδίδει συλλεκτικό Ανθολόγιο στον Αντινομάρχη κ. Ιωάννη Πασχαλίδη.




Αξίζει να σημειωθεί ότι για να μην τραυματιστεί ο ψυχισμός των παιδιών, αλλά να στραφούν όλα προς τη γραφή, παραδόθηκε και στα 87 παιδιά που συμμετείχαν, από την ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδη, φάκελος αξιολόγησης και από τους επτά κριτές, χωρίς να δοθούν α’ β’ και γ’ βραβείο - πήραν όλα τους διακρίσεις, ανάλογα με το περιεχόμενο που ενέπνεε το κάθε ποίημά τους.








Α’ ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καλογερικού Λιμένα Θάσου πραγματοποιήθηκαν οι Α΄ Πανθασιακοί Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους, που διοργάνωσε η Θάσια ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου σε συνεργασία με τον Φορέα Υποστήριξης των Αγώνων-Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο».
Η εκδήλωση στηρίχτηκε εξ’ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, μεταδόθηκε άμεσα στους 99 MHZ από τον Στόχο FM  και καλύφθηκε τηλεοπτικά από τα κανάλια ENA CHANNEL & CENTER.
Μεγάλη και εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή των παιδιών της Θάσου… 87 τον αριθμό· από όλα τα χωριά Θεολόγο, Πρίνο, Καλλιράχη, Λιμενάρια, Σωτήρα, Λιμένα.
Τα θέματα των παιδικών ποιημάτων υπήρξαν: η καταστροφή της φύσης, το περιβάλλον, οι γονεϊκές σχέσεις, η αγάπη προς το γενέθλιο νησί τους τη Θάσο. Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των Γονέων που καταχειροκρότησαν τα παιδιά καθώς αυτά απάγγελλαν τα ποιήματά τους και έπαιρναν τα βραβεία τους μαζί με Φάκελο Αξιολόγησης τον οποίο η υπεύθυνη της επιτροπής Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου απένειμε στο κάθε παιδί χωριστά.
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαιτερότητα των βραβείων που δόθηκαν. Από κοινού ο Πρόεδρος του Κάστρου κ. Κώστας Βλαστάρης όσο και η ποιήτρια κ. Ανδρομάχη, είχαν αποφασίσει τα βραβεία που θα δοθούν να μην είναι ανταγωνιστικά αλλά
να δοθεί α’ & β’ βραβείο πρωτοτυπίας, φαντασίας, λυρισμού, της Σαπφούς, του Σωκράτη, βραβείο όλων των μουσών κ.α.. αντί να δοθεί βραβείο πρώτο ή δεύτερο.
Έτσι ώστε κανένα από τα 87 ποιήματα δεν παραρίχτηκε αλλά αξιολογήθηκαν και οι 87 συμμετέχοντες και από τους 7 κριτές. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντινομάρχης κ. Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Μερέσης, ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Χιόνης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλλιράχης κ. Χρήστος Ταμανάς, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Παπαοικονόμου Μαρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος, από την Θεσ/νίκη ήρθε ο εκδότης κ. Αντώνης Μαλλιάρης, ο οποίος πρόσφερε βιβλία σε όλα τα παιδιά αξίας 3.000,00 € καθώς και συλλεκτικά ανθολόγια στον Αντινομάρχη και στον Δήμαρχο Θάσου.
Βιβλία επίσης προσέφερε ο εκδοτικός οίκος «ΣΠΑΝΙΔΗΣ», καθώς και τα δύο βιβλιοπωλεία της Θάσου της κ. Συκούδη Σωτηρίας και του κ. Καλαφάτη Βασίλη.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Θάσιος ποιητής κ. Σταύρος Καραμανιώλας ο οποίος παρόλα τα 100 χρόνια του έκατσε και τις 4 ώρες που διήρκεσαν οι αγώνες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση του σεβάσμιου εν λόγω ποιητή κ. Καραμανιώλα, συνέχισε με Βράβευση του αποθανόντος στιχοπλόκου κ. Γεωργίου Αγοράκη, του οποίου το βραβείο το πήρε η σύζυγος. Ακολούθως βραβεύτηκε ο μεγάλος γλύπτης κ. Κώστας Λόβουλος.
Παρόντες ήταν άνθρωποι του λόγου και των τεχνών όπως η ζωγράφος-ποιήτρια κ. Σεβαστή Καλοπούλου-Γιάμαλη, ο συγγραφέας κ. Σταυρόπουλος Δ., ο ποιητής κ. Τεχμετζίδης, ο συγγραφέας κ. Θωμάς ο δικαστικός κ. Τερζίδης, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και διδασκάλων όπως ο Γυμνασιάρχης κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης και ο Διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου Θάσου κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος, η εκπαιδευτικός κ. Σοφία Ιακωβίδου, η κ. Πόπη Φωτίου, ο κ. Σωτηρέλης, ο κ. Βουζούνης και η κ. Λιόλιου Λένα δασκάλα από το Θεολόγο.
Είναι πολύ πολύ σημαντικό που αγκάλιασαν τους ποιητικούς αγώνες οι εκπαιδευτικοί, χωρίς των οποίων την συνεργασία τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.
Η χορωδία του α’ ΚΑΠΗ Θάσου με την καθοδήγηση της μουσικού κ. Πελαγίας Αναγνωστάκη πλούτυνε την εκδήλωση με όμορφα τραγούδια. Ενώ όλη η αίθουσα ήταν στολισμένη με ελιές που συμβόλιζαν ότι ο δρόμος των ποιητών περνάει μέσα από το δύσκολο όρος των ελεών, είναι ένας δρόμος της υπομονής.
Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν 7 Πρόεδροι Λογοτεχνικών Ενώσεων:
1.Κυρία Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη-Πρόεδρος Λογοτεχνικού ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟ
2.Κυρία Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρα-Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών
3.Κυρία  Χριστίνα  Κανελλοπούλου Αγρογιάννη -μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών του Δ.Σ.
4.Κυρία Ευφραιμίδου Ελένη, Λογοτέχνης ,- Πρόεδρος της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
5.Κύριος Σούλας Νικόλαος -Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
6.Κύριος Δημήτριος Μπουκώνης – Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού
7.Κυρία Ανδρομάχη  Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου –Ποιήτρια –Πολιτικός Επιστήμων
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος Θρακικής Τέχνης κ. Ευφραιμίδου όπως επίσης από την Θεσ/νίκη ο Πρόεδρος της ΕΛΒΕ κ. Νικόλαος Σούλας, ο οποίος μάλιστα προσέφερε μία δωρεάν σελίδα σε εφημερίδα της Θεσ/νίκης για δημοσίευση όλων των πολιτιστικών δρώμενων της Θάσου!
Οι κριτές φιλοξενήθηκαν για μία ημέρα από τον Δήμο Θάσου.
Μετά την εκδήλωση στο φουαγιέ του Καλογερικού προσφέρθηκαν εδέσματα· μία χορηγία του κ. Φιλιππίδη Χαραλάμπου.
Στις υλιστικές εποχές που ζούμε όπου όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται τέτοιες από ψυχής προσπάθειες που στόχο έχουν να δημιουργήσουν στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να τα στρέψουν στην Γραφή, στον Λόγο. Πρέπει από όλους μας να υποστηρίζονται ώστε να μην γίνουν μόνο μία φορά αλλά να καθιερωθούν κάθε χρόνο σαν θεσμός.
Οι νέοι χρειάζεται να νιώσουν ότι υπάρχουν και οι χαρές του πνεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου